Çocuklarda Diş Kırılması

Image

Diş kırılmışsa öncelikle soğukkanlı olmalısınız ki yanlış bir şey yapmayın. Kanama var ise hemen temiz bir gazlı bezle yara yerine kompres yapın.

Dudakta yaralanma olmuş ise soğuk suyla yıkayıp oraya da gazlı bezle kompres yapın. Kırık parçayı bulmaya çalışın. Bu esnada parçaları nemli tutmak önemlidir. Serum fizyolojik ve hatta çocuğunuzun kendi tükürüğü bunun için idealdir. Kırık diş parçalarının kurumaması gerekir. Yoksa yapıştırılamazlar. En kısa sürede diş doktoruna gidin. Bu parçalar çok kuvvetli ajanlar ile (bonding) yerlerine yapıştırılırlar ve yapılacak her kompozit dolgu gibi estetik ve dayanıklı olurlar.


Eğer kırık diş parçasını bulamazsanız yine sorun değil, günümüzdeki kompozit ya da seramik sistemler çok başarılıdır, kırık parçanın aynısını yapmak mümkündür.

 

Ağız-diş yaralanmalarında kırılma görmeseniz dahi çocuğunuzu diş hekimine götürün ki; dişin canlılığı takip edilsin. Darbe alan diş canlılığını yitiriyorsa rengi gittikçe koyulaşır ve kök ucunda kistik lezyonlar gelişebilir. Diş canlılığını kaybetmişse kanal tedavisi yapılması gerekir. Bu da birkaç ay içinde belli olur. Yine de 6 aylık rutin kontrollerde darbe almış diş ayrıca değerlendirilecektir.