İmplant Diş Hekimliği

Image

Diş implantı diş kayıpları için tasarlanmışlardır. implantlar sadece diş hekimliğinde değil, ortopedi dalında, kalp cerrahisinde de kullanılır. Diş implantları dişlerin kökleri görevini üstlenir. implant çene kemiği ile bütünleştiğinde üzerine yapay dişler yapılır.

 

Niçin diş implantları?

Diş implantları yerleştirildiği bölgedeki kemik dokusu, çiğneme fonksiyonuna katkıda bulunduğu için o bölgedeki kemik kaybı önlenir. Bu ne demektir? Normalda bir dişiniz çekildiğinde çekilen bölgedeki kemik dokularında erime olur. Bu istemediğimiz bir fizyolojik erimedir. Şayet diş çekildikten hemen sonra o bölgeye implant uygulanırsa bu kemik kaybı oluşmaz. Böylece o bölgede kemik kaybı olmadığı için dişeti çekilmesi de görülmez ve estetik olarak çok daha mükemmel sonuçlar oluşur.

 

Çekim bölgesindeki kemiğin miktarını koruyan implanttan başka herhangi seçenek yoktur. implantın en büyük özelliklerinden biri ise bitişik dişlerde hiçbir işlem yapılmamasıdır. Normalde size sabit bir köprü yapılırken boşluğa komşu iki dişiniz de kesilmek zorundadır. implantlar sadece çekim boşluklarına yapılır ve yan iki dişe hiç dokunulmaz.

 

implant Üzerine Yapılan Dişler Nasıldır?

implant dişler, implant ile kemiğin kaynaşma süreci beklendikten sonra yapılır. implantlar sabit dişler yapmak amacı ile kullanılırlar.

 

Bazı durumlarda da hareketli protezler denilen, takıp çıkarmalı protezler ağızda daha rahat tutunabilsin diye, yani hassas bağlantılı protezlerin yapımından önce kullanılırlar.

 

implant üstü protezler genelde sabit kron-köprü gibi olması yönündedir. Ancak bazı sebeplerle hibrit protezler denilen protezler yaygınlaşmıştır. Kemikde estetiği bozacak şekilde bir alveol kemik erimesi olduğunda ideal estetiği yakalamak için kullanılan protezlerdir ve sabit olmalarından dolayı da kullanımı oldukça rahattır. Doğal görünümde dişler için kesik diş formunda metal ya da zirkonyum alt yapılarının üzerine porselen ya da seramik dolduruculu kompozitden dişler yapılır. Ya da tamamen akrilikden dişler yapılır.

 

Seramik doldurucular içeren kompozitlere seromer denir. Seromer (Ceramic Optimized Polymer) ler protetik kompozitler olarak da bilinirler. Almanya, Japonya, Liechtenstein gibi ülkelerde gelişmiş teknolojilerle üretilirler.

 

implant dişhekimliğinde seromerlerin diğer kullanım alanları; estetik bir dişeti görüntüsü yapmak içindir. Çiğneme kuvvetlerini daha iyi absorbe etmektedirler çünkü düşük elastik modülü vardır.

 

Kimlere implant Diş Yapılması Uygun Değildir?

Ağız hijyeni iyi olmayan, dişlerini fırçalamayan, kemik yapımını bekleyemeyecek kadar sabırsız ve implant tedavisinin önemini anlamayan hastalara implant yapılmaz. Bunun dışında bazı sistemik rahatsızlıkları olan kontrol altına alınamayan şeker hastalığı olanlarda, çok fazla alkol ve sigara kullananlara, hamilelere, hemofili hastalarına implant yapılmaz. Radyoterapi (5000 grad üstü) alan hastalarda da iki yıl beklenilmelidir. Kan pıhtılaşma bozukluğu olan kişiler, çok uzun yıllar kortizon almış ve halen almaya devam edenler implant yaptıramazlar. Önceden çok büyük miktarda kemik kaybı olan kişilerde de implant yapılamıyordu. Ancak günümüzde KEMİK GREFTLERİ ile çene kemiği implanta uygun hale getirilerek implant uygulaması yapılabiliyor.