Porselen dolgular dişte fazla madde kaybı olmaması amacıyla yapılırlar. Sadece çürük, belli kurallar dahilinde temizlenir. Dişin ölçüsü alınır. Model elde edilir. Laboratuara yollanır. 3 boyutlu Cad-Cam sistemleri ile inley-onleyleriniz hazırlanır. Porselen onleyiniz laboratuardan geldikten sonra dişe yapıştırılır. Bir çok özellikleri vardır. En önemlileri şunlardır:
1-Bildiğimiz kron kaplamalar gibi dişte kesim yapılmaz ve dişte madde kaybını önler. Sadece çürük temizlenir. Dişte kaybolmuş madde anahtar-kilit gibi yerine sıkıca yerleştirilir.
2-Kompozit dolgular (Diş rengine uygun yapılan dolgular) gibi zamanla renk değiştirmezler. Porselenden yapıldıkları için renk veren maddeler üzerine yapışmazlar.
3-Sağlam yapıları nedeniyle dişe gelen kuvvetlere karşı dişi korurlar.
4-Amalgam dolgular gibi dişte estetik kaybına neden olmazlar. Doğal görünümdedirler. Dişin kendi renginde yapılırlar.
5-Yapılmaları için sadece 1-2 seans gereklidir.
6-Yüzeyleri cilalı olduğu için gıda artıkları yapışmazlar. Bundan dolayı daha hijyeniktirler.
7-Porselen oldukları için yapıştırıldıktan sonra kompozit dolgularda görülebilen “polimerizasyon büzülmesi” dediğimiz küçülme olmadığı için dişlerde soğuk-sıcak gibi hassasiyetler görülmez, tekrarlayan çürükler oluşmaz.
8-Aşırı madde kaybı olmuş, özellikle kanal tedavisi görmüş dişlerde adhesive (yapıştırma)sistemlerinden yararlanılarak dişin kaybedilen kısımları porselen inley-onleylerle yerine konulabilir.